מחשבונים

מחשבון גדילה   מחשבון הריון
 

כתובת הדוא"ל שלכם:


הודעות אחרונות מהפורום

 

תינוקות > בריאות התינוק

מה היא המחלה הנקראת ליסטריוזיס?

מאת: מערכת טיפת חלב ברשת | פורסם: 19/11/2017
מה היא המחלה הנקראת ליסטריוזיס?

מהם סימני המחלה? מי יכול לחלות במחלה? כיצד היא מועברת? וכיצד מטפלים בה

המידע באדיבות משרד הבריאות
 
ליסטריוזיס היא מחלה הנגרמת על-ידי החיידק ליסטריה מונוציטוגנס (Listeria Monocytogenes)  ועוברת על ידי מזון מזוהם בחיידק.
 
מהם סימני המחלה?
 
המחלה עלולה להופיע כמחלה דמוית שפעת (חום, עייפות, בחילה ולעיתים רחוקות הופעת הקאות ושלשולים).

לעיתים המחלה מופיעה בצורה קשה כמו למשל זיהום דם או דלקת קרום המוח, בעיקר אצל ילדים ותינוקות. 

 
בנשים הרות, יכולות להיגרם הפלות או לידות מוקדמות הכרוכות בפגיעות קשות בעובר. 
 
בקשישים ובחולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת יכולות להופיע דלקת ריאות, דלקת קרום הלב.
 
מי יכול לחלות במחלה?
 
החיידק אינו תוקף בדרך כלל אנשים בריאים, אך כשליש מהאוכלוסיה הם נשאים של החיידק. החיידק עלול לתקוף:
 
נשים הרות: פגיעה בעובר או ביילוד.
ילדים ופעוטות.
קשישים ואנשים חולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת
 
האם זו מחלה חדשה?
 
הליסטריה ידועה כגורם מחלה בחיות מאז 1911 ובבני-אדם מאז 1929. לאחרונה המחלה נמצאת במגמת עליה בארץ ובעולם, כיום מספר החולים בארץ נמנה על כמה עשרות לשנה.
 
מה מקור החיידק ומה מיוחד בו?
 
החיידק הוא חיידק סביבה המצוי באדמה (בעיקר בהפרשות של חיות נגועות או השקיה במי ביוב) ובמזונות שונים. לחיידק תכונות ייחודיות המאפשרות לו להתפתח ולהתרבות בתנאי קירור – מקרר בקור של 4 מעלות צלזיוס ובחום עד 82 מעלות צלזיוס. כמו כן במזון המכיל ריכוזי מלח גבוהים כגון דג מלוח או מעושן. זאת בניגוד לרוב החיידקים הפתוגנים, שאינם יכולים להתפתח בתנאים אלו.
 
כיצד מועברת המחלה?
 
אחת הדרכים העיקריות להעברת המחלה היא על-ידי אכילת מזון מזוהם בחיידק הליסטריה. סוגי המזון שנמצאו מזוהמים בחיידק הם מוצרי דגים ובשר בעישון קר. מוצרי חלב שלא עברו פיסטור או שעברו טיפול חום לא מספק, ירקות שלא נוקו כראוי, חומוס ומיני מזונות אחרים שזוהמו בחיידק לאחר שעברו טיפול בחום. למשל מזון שבושל כראוי, אך טופל על קרש חיתוך שלא נוקה היטב לאחר שבא במגע עם מזון גולמי מזוהם כמו ירקות לפני בישולם (זיהום משני).
 
כיצד לטפל במחלה?
 
כאשר המחלה מאובחנת בשלביה המוקדמים ניתן לטפל בה בעזרת טיפול אנטיביוטי.
 
מהם הדרכים למניעת העברת המחלה ממזון לבני אדם?
 
כללים המתאימים למניעת מגוון רחב של מחלות המועברות ממזון לבני אדם:
 
1.  צרכנות נבונה -  יש להימנע מקניה וצריכה של מזונות ממקורות לא ידועים. הדבר נכון במיוחד לגבי     מוצרי בשר ודגים ומוצרי חלב שלא עברו פסטור. כמו כן מומלץ לקנות את מוצרי המזון באריזתם המקורית.
 
2.  הגיינה אישית  -  יש לרחוץ ידיים עם מים וסבון לפני ואחרי הכנת מזון. יש לרחוץ ידיים עם מים וסבון      
לאחר ביקור בשירותים.
 
3.  טיפול במזון
 
     -   לרחוץ ביסודיות עם מים וסבון ולנגב במגבת נקייה, ירקות ופירות לפני אכילתם או אחסנתם.
 
     -   אם אין בכוונתכם להשתמש במזון גולמי או מבושל תוך יומיים או יותר, יש להקפיאו.
 
     -   להקפיד לשמור ולחמם מוצרים בהתאם להוראות היצרן.
 
     -   לפני ואחרי הטיפול במזון יש לרחוץ כל ציוד שבא במגע עם המזון הגולמי כגון סכינים, קרש חיתוך וכו'.
 
4.  שמירת המזון
 
- להימנע מאכילת מוצרים שעמדו זמן רב במקרר וממוצרים שפג תוקפם.
 
- אין להשאיר מזון מבושל יותר משעתיים בטמפרטורת החדר ויש לכסותו.
 
- שאריות מזון מבושל יש לחלק למנות קטנות ולארוז היטב לפני הכנסתן למקרר.
 
- יש לשמור על ניקיון המקרר ולהקפיד על תקינותו.
 
- בעת הפשרה או איחסון בשר ודגים גולמיים במקרר יש לאחסנם בתחתית המקרר באריזה סגורה.
 
5. הפרדה בין מזון גולמי ומבושל
 
יש לשמור על הפרדה עד כמה שניתן בין מוצרי מזון גולמיים שונים לבין מוצרי מזון מבושלים או מוכנים לאכילה, בעת קנייה, בעת הכנה, בעת בישול ובאיחסון - על מנת למנוע מעבר חיידקים מהמזון הגולמי למזון המבושל (מניעת זיהום משני). על מנת למנוע זיהום משני יש להפריד למשל בין קרש חיתוך למזון גולמי - לא מבושל, לבין קרש חיתוך המיועד למזון מוכן לאכילה.
 
כללים המיועדים לאנשים הנכללים בקבוצות סיכון שנזכרו לעיל, (נשים הרות, חולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת וקשישים):
 
1.  בישול מתאים: לבשל באופן יסודי מוצרים מהחי כגון בשר, עוף, דגים (82 מעלות צלסיוס במרכז התבשיל למספר דקות). בבשר ועופות יש להשגיח שלא ימצא צבע אדום לאחר הבישול ושהמיצים לא יהיו עכורים בדגים. יש לוודא בעזרת מזלג שבשר הדג לאחר הבישול הוא רך ונמעך בקלות. ביצים יש  לבשל עד שהחלמון והחלבון יהיו מוצקים.
 
2.  הימנעות מצריכת מזונות מסוימים - יש להימנע מצריכת מוצרי בשר ודגים בעישון קר כגון סלמון מעושן, פסטרמה, חלב ומוצריו שלא עבר פסטור, סושי, קרפצ'יו.

יש לכם שאלה? שלחו לנו והכותבים שלנו יענו.

 

רוצים לדבר על זה בפורום? לחצו כאן