מחשבונים

מחשבון גדילה   מחשבון הריון
 

כתובת הדוא"ל שלכם:


גילאי ביה`ס יסודי > בטיחות, חינוך ועוד

תזונת ילדים ובני נוער: המלצות משרד הבריאות

מאת: מערכת טיפת חלב ברשת | פורסם: 31/8/2017
תזונת ילדים ובני נוער: המלצות משרד הבריאות

כמה ארוחות אמורים לאכול ביום ילדים בגילאי בית ספר? כיצד נראה תפריט בריא ומאוזן של ילדים בגיל זה? וכיצד ניתן לעודד הרגלי אכילה בריאים שילוו את הילד לכל החיים

הורים מקפידים מאוד על תזונה בריאה ונכונה מרגע לידת התינוק, אבל מה קורה כאשר הילד גדל, מתבגר, הולך לבית הספר והופך לעצמאי יותר? גם בנקודת זמן זו עליכם לקחת אחריות על המזון שנכנס אל פיו של הילד, לוודא שהוא נהנה מתזונה בריאה, מאוזנת, כזו שמסייעת להמשך התפחתות תקין, גדילה נכונה ורגישת הרגלי אכילה טובים לחיים.
 
בשל התארכות ימי הלימודים בשנים האחרונות, ילדים רבים יוצאים לבית הספר בשעות הבוקר ושבים הביתה רק בשעות אחה"צ המאוחרות. בתקופה זו עליכם לדאוג שילדכם נהנה מארוחות בריאות בשעת ארוחת ה-10, בארוחת הצהריים וגם כאשר הוא שב הביתה, בעת ארוחת הערב.
 
ילדים בגילאי בית הספר ובגיל ההתבגרות מפתחים לעתים הפרעות אכילה, הופכים לבררנים בכל הנוגע לאוכל, עסוקים מאוד במראה החיצוני שלהם, בשמירה על משקל ולבשל כל אותן סיבות נושא האוכל הופך בבתים רבים לרגיש במיוחד.
 
תפקידכם כהורים הוא לחנך את הילדים לכך שאכילה נכונה היא הרגל חשוב לחיים בריאים, עליכם לשמור על גיוון הארוחות, על אווירה טובה בארוחה ועל כללים נוספים(שפורסמו על ידי משרד הבריאות), שאותם נפרט בכתבה זו.
 
לפני שמתחילים לאכול - כמה טיפים כלליים:
 
- הקפידו על ארוחת בוקר קלה בטרם הילד יוצא לבית הספר. מחקרין הראו כי ילדים שהגיעו לבית הספר לאחר ארוחה קלה היו פנויים ומרוכזים יותר בלמידה.
 
- תכננו את התפריט והקפידו על גיוון הארוחות.
 
- לא משנה בן כמה הילד, הקפידו להמשיך ולאכול יחד ארוחות משפחתיות.  

היו אתם מודל לחיקוי ואכלו גם אתם מזון מגוון.

- ה
ימנעו ממאבקים סביב אוכל - אל תכריחו את הילד לסיים הכל בצלחת, לאכול דברים שלא אוהב או מנגד אל תעירו לו שאוכל הרבה.

שתפו את הילדים בתכנון התפריט ובהכנת המזון - גם בבית וגם לבית הספר.

השתמשו בשיטות בישול מגוונות אך בריאות - כגון אידוי, גריל, צלייה, הרתחה ואפייה והמעיטו להשתמש בשיטת הטיגון.
 
- דאגו שתמיד יהיו בבית ירקות, פירות וחטיפים בריאים, זאת בכדי להמעיט באכילת ממתקים ומזון מהיר.
 

 
הקפידו על אכילה אך ורק מסביב לשולחן, לא ליד הטלוויזיה או המחשב ולא תוך כדי קריאת ספר והכנת שיעורי בית.

- אל תהפכו את האוכל לכלי מלחמה או כלי שנועד לפנק את הילד - אל תבטיחו לו שאם יאכל הכל יקבל פרס, שאם יסיים את הצלחת יזכה בממתק, שאם לא יאכל הכל לא יקבל משהו וכן הלאה. 
 
בעת רכישת מזונות קראו את תווית המזון, התייחסו לערך הנתרן (מלח), השוו בין המוצרים השונים והעדיפו מזונות בעלי תכולה נמוכה של נתרן. העדיפו גם את המזונות המכילים פחות שומן, שומן רווי וסוכר.
 
טיפים לבניית תפריט יומי בריא ומאוזן לילדים ובני נוער:
 
- הגבילו את צריכת המשקאות הממותקים. השתייה המומלצת לכל בני המשפחה -  היא מים.
 
 
יש לכלול בתפריט היומי סוגי מזון מכל קבוצות המזון הבאות: דגנים ומוצרי מאפה, מזונות עשירים בשומן, מזונות עשירים בחלבונים, ירקות ופירות. 
 
- חשוב לגוון את סוגי המזון; לבחור סוגי מזון שונים בכל קבוצת מזון. פירמידת המזון עוזרת לבנות את התפריט ולגוון אותו.   
 
העדיפו מזון ביתי על פני מזון קנוי.
 
מומלץ לאכול שלוש ארוחות עיקריות (בוקר, צהריים וערב) ו- 2-3 ארוחות ביניים. ארוחת ביניים יכולה להיות כריך עם ממרח כלשהו (חומוס, טחינה, גבינה לבנה וכדומה), יוגורט ופרי, דגני בוקר עם חלב וכדומה.  
 
ההמלצה כיום היא לאכול לפחות חמישה מיני ירקות ופירות ביום, מסוגים ובצבעים שונים. שלבו פרי או ירק בכל ארוחה.
 
אכילת דגנים, קטניות, ירקות ופירות - מזונות אלה עשירים בסיבים תזונתיים. את הירקות והפירות מומלץ לאכול על קליפתם  (לאחר שטיפה במים ובסבון). כמו כן, מומלצים דגנים מלאים, כגון: אורז מלא, שיבולת שועל ולחם מחיטה מלאה.  
 
 
גיוון בקבוצת המזון העשירה בחלבון  - המזון בקבוצה זו מכיל רכיבי תזונה חיוניים לגדילה ולהתפתחות:  יש להקפיד על צריכת חלב ומוצריו העשירים בסידן לשמירה על בריאות העצמות והשיניים (לפחות 3 יחידות ביום) ועל צריכת מוצרי עוף,  בשר ודגים, העשירים בברזל, למניעת אנמיה (מנת בשר ביום).    
 
משרד הבריאות מעודד את הציבור להפחית את צריכת המלח ובמקביל מקדם תהליך בשיתוף פעולה עם תעשיית המזון להפחתת המלח במזונות מעובדים.
 
המעיטו ככל הניתן את צריכתם של מוצרי מזון המכילים כמויות גבוהות של נתרן, כגון: נקניקים, מוצרי בשר ודגים מעובדים/מעושנים, זיתים, חמוצים, חטיפים, גבינות מלוחות, אבקות מרק ותיבול, ממרחים, רטבים מלוחים ושימורים.
 
השתמשו בעשבי תיבול טריים (נענע, בזיליקום, פטרוזיליה, סלרי ועוד) ומיובשים (כמון, כורכום, פלפל, חרדל ועוד) בעת הכנת המזון והמעיטו את השימוש במלח או באבקת מרק.
 
  
- צרכו מזון דל בשומן רווי  - מומלץ לאכול מוצרי חלב עד 5% שומן,  בשר בקר רזה ועוף ללא עור. 
מבין החטיפים עדיפים חטיפים דלי שומן. 

יש לכם שאלה? שלחו לנו והכותבים שלנו יענו.

 

רוצים לדבר על זה בפורום? לחצו כאן