מחשבונים

מחשבון גדילה   מחשבון הריון
 

כתובת הדוא"ל שלכם:


תינוקות > תזונה תינוקות

כללים לשמירה על מזון בטוח ובריא למאכל

מאת: מערכת טיפת חלב ברשת | פורסם: 29/11/2017
כללים לשמירה על מזון בטוח ובריא למאכל

מדוע לא מומלץ להשתמש במגבות בד במטבח? כיצד מכניסים בשר, עוף ודגים מבלי להסתכן בהרעלה? מהי הטמפרטורה האידאלית לשמירה על מזון? לפניכם הנחיות משרד הבריאות

כאשר מבשלים לתינוקות וילדים בפרט ולבני אדם בכלל, חשוב לשמור על מספר כללים חשובים, אשר יבטיחו שהמזון המוגש לא יסכן את בריאותם של האוכלים, יהיה טעים ולא פחות מכך טרי ובריא.
 
לשימושכם 12 כללים לשמירה על היגיינה במטבח וטיפול נכון במוצרי מזון שונים, מטעם משרד הבריאות:
 
 
- יש להקפיד ולשמור שטמפרטורת המקרר תהיה 4 מעלות צלסיוס. טמפרטורה זו נועדה למנוע את התפתחותם של רוב החיידקים הגורמים מחלות, העלולים להיות במזון אותו אנו אוכלים.
 
 
- חשוב לצנן את המזון לאחר בישולו או צריכתו בזמן קצר עד לטמפרטורה של 4 מעלות צלסיוס. יש למנוע מהמזון לשהות מחוץ למקרר מעבר לפרק זמן של שעה. את המזון המבושל ניתן לקרר באמצעים שונים: כגון טבילה במיכל עם מים קרים ולהביאו בתוך שעתיים מרגע בישולו לטמפרטורת המקרר.
 
 
​- מומלץ להשתמש במטבח בנייר מגבת חד פעמי. במידה ואתם משתמשים במגבות מטבח שאינן חד פעמיות יש לכבס אותן בתדירות גבוהה. אמצעי ניגוב או ניקוי שבהם השתמשו לנקות משטחי עבודה שבאו במגע עם מזון - עלולים להיות מזוהמים עם חיידקים, שחלקם חיידקים פתוגנים המעבירים מחלות.
 
 
- ​יש לנקות היטב את קרש החיתוך הבא במגע עם בשר, דגים ועופות שאינם מבושלים, עם סבון מים חמים, לאחר כל שימוש. יש לשפשף היטב את קרש החיתוך בכרית ניקוי או עם מברשת ונוזל לניקוי כלים, לשטוף היטב במים חמים ולייבש באוויר. חשוב להחליף את כרית הניקוי לעיתים קרובות, זאת על מנת להשמיד/ למנוע התפתחותם של חיידקים שנשארו על קרש החיתוך. אל תשתמש באותו קרש לחיתוך בשר לא מבושל וחיתוך בשר מבושל, ירקות וכו.
 
 
- ​יש לבשל מזון גולמי, עם דגש על בשר אדום, מוצרי עוף ודגים - בבישול יסודי. בישול המזון, כולל בשר, חייב להגיע לטמפרטורה, מינימלית במרכז המוצר של 72 מעלות צלסיוס. מוצרי בשר שעברו בישול מחליפים צבע. מומלץ להשתמש במד-חום ביתי מיוחד (מד חום דוקרני) שמיועד לבדיקת מזון, זאת על מנת לבדוק את הטמפרטורה במרכז המזון ולהבטיח בישול יסודי. אסור להשתמש במד חום כספית הבנוי מזכוכית, שעלולה להתנפץ בתוך הבשר ולפזר זכוכיות וכספית.
 
 
- אסור לצרוך ביצים טריות או ביצים שעברו טיפול בחום קל (ביצה רכה או ביצת עין). אין לייצר בבית מאכלים שלא עוברים טיפול בחום המבוססים על ביצים טריות כגון: גלידות, מיונז וכו'. מזון המיוצר עם ביצים טריות, שלא מיועד לעבור טיפול בחום, עלול להיות מזוהם עם חיידק הסלמונלה אנטריטידיס (חיידק הגורם להרעלת מזון).
 
 
- יש לנקות את כלי המטבח (סכו"ם, צלחות, סירים) עם כרית ניקוי או מברשת, מים חמים ונוזל לניקוי כלים. לאחר מכן חשוב לייבש באוויר. יש להימנע מניגוב כלי המטבח עם מגבת בד משומשת, העלולה להיות מזוהמת בחיידקים ולזהם שנית את כלי האוכל הנקיים. 
 
 
- יש לרחוץ ידיים עם מים חמים וסבון לפני ומיד לאחר טיפול במזון גולמי: ירקות ופירות, בשר גולמי, עופות, ביצים טריות או דגים.
 
 
- הפשרת מזון קפוא יש לעשות במקרר או במיקרוגל בכלי מתאים, המונע מגע ישיר עם שאר מוצרי המזון. הפשרת בשר, דגים, עופות ומוצריהם הלא מבושלים - תעשה אך ורק במקרר במדף התחתון ביותר.
 
 
- אין לרכוש מוצרי מזון רגישים (מוצרי בשר, עופות דגים, חלב וביצים) במקומות שאינם מסודרים, ממוזגים ובעלי ציוד לטיפול ואחסנת מוצרי מזון אלו מתאים, כגון מקררים ומקפיאים.
 
 
- בעת קניית ירקות ופירות יש למנוע מגע ישיר שלהם עם מוצרי מזון אחרים. אין לאכול ירק או פרי לפני שטיפתו.
 
 
ניקוי ירקות ופירות:
יש לשטוף היטב את הירק/ הפרי במי ברז עד להורדת הלכלוך הגס.
ש לטבול את הירק/ הפרי במים עם סבון נוזלי ולרחוץ אותו באמצעות מברשת.
יש ליבש הירק/ הפרי באוויר או בעזרת מגבת נייר נקיה.
 
 

יש לכם שאלה? שלחו לנו והכותבים שלנו יענו.

 

רוצים לדבר על זה בפורום? לחצו כאן