מחשבונים

מחשבון גדילה   מחשבון הריון
 

כתובת הדוא"ל שלכם:


תינוקות > תזונה תינוקות

כיצד מזהים ומטפלים באי סבילות ללקטוז?

מאת: דניאלה פיריאן | פורסם: 4/12/2016
כיצד מזהים ומטפלים באי סבילות ללקטוז?

מה הם הסוגים השונים של אי סבילות לקטוז? כיצד מאבחנים ומטפלים? ומידע חשוב נוסף שיעזור לכם להתמודד עם הבעיה ולאפשר לילד שלכם ליהנות מתזונה שלמה ובריאה

באחד המאמרים שבאתר עסקתי בזיהוי, אבחון וטיפול באלרגיה לחלב פרה - והתייחסתי להבדלים בין אלרגיה לאי סבילות (או רגישות) ללקטוז. במאמר זה אפרט על אי סבילות ללקטוז, על הסוגים השונים, על האבחון ועל הטיפול בבעיה. 
 
אבל לפני שנתחיל, לפניכם תזכורת קטנה וכמה מושגים קצרים שיסייעו לכם להכין את התופעה:
 
אלרגיה - תגובת מערכת החיסון לגורם זר.
 
אי סבילות, או רגישות- תגובת הגוף לגורם, ללא התערבות של מערכת החיסון. 
 
לקטוז - סוכר החלב, מבנהו דו-סוכר.
 
לקטאז - אנזים המפרק את הסוכר לחד סוכרים.
 
אי סבילות ללקטוז - חוסר איזון בין כמות הלקטוז הנאכלת, לבין כמות הלקטאז, או פעילותו, הגורם לתגובה של הגוף.
 
 
לקטוז הוא סוכר החלב. לקטוז הוא דו סוכר המורכב משני חד-סוכרים (גלוקוז וגלקטוז), וכדי שמערכת העיכול תוכל לספוג את חד-הסוכרים, יש צורך בפירוק הלקטוז. פירוק הלקטוז נעשה במעי ע"י אנזים הנקרא לקטאז. אי סבילות ללקטוז הינה חוסר בפעילות אנזים זה. אין מדובר באלרגיה, כיוון שמערכת החיסון אינה מעורבת בתהליך זה, והתסמינים נגרמים עקב הימצאות לקטוז שאינו מפורק במערכת העיכול.
 
אנזים הלקטאז פועל בגוף האדם מהלידה, במשך השנים הראשונות של החיים. פעילותו הולכת ופוחתת ככל שמתבגרים. אצל אנשים מסויימים פעילותו פוחתת לחלוטין עד גיל ההתבגרות, ואנשים אלה יסבלו מרגישות ללקטוז. אנשים אחרים יוכלו להמשיך ולאכול מוצרי חלב המכילים לקטוז מבלי לחוש רגישות במערכת העיכול, אנזים הלקטאז באנשים אלה, עדיין מתפקד וגופם מתמודד עם הכמות הנמוכה של הלקטאז בצורה יעילה יותר.
 
סוגי אי סבילות ללקטוז הינם:
 
אי סבילות ראשונית ללקטוז. המצב הנפוץ ביותר באוכלוסייה, ומקורו גנטי. לרוב ההתפתחות קורית לאורך שנים, ויש ירידה הדרגתית בפעילות הלקטאז. מתבטא בעיקר בגיל ההתבגרות.
 
אי סבילות משנית ללקטוז. מצב זה קורה עקב פגיעה בתאי מעי הדק, ומכאן פגיעה בייצור הלקטאז. פגיעה בתאי מעי הדק נגרמת במקרים של דלקת מעי קשה, שלשולים ממושכים או שגשוג חיידקים במעיים. אם הגורם לפגיעה במעי מטופל, פעילות הלקטאז משתפרת, והרגישות ללקטוז חולפת. מצב זה יכול לקרות בכל גיל, אך בעיקר נפוץ אצל ילדים.
 
אי סבילות עקב חוסר התפתחות של מערכת העיכול. מצב זה מתרחש אצל חלק מהפגים, שנולדו לפני שבוע 34. מערכת העיכול טרם הספיקה לייצר את האנזים לקטאז, ולכן התינוקות סובלים מהתסמינים. לאורך הזמן, התינוקות ייצרו את אנזים הלקטאז והאי סבילות תחלוף.
 
אי סבילות ללקטוז הינה חוסר מלא או חלקי באנזים הלקטאז. התסמינים מופיעים כאשר יש חוסר איזון בין כמות הלקטוז אשר מגיעה מהמזון למערכת העיכול, לבין פירוקו ועיכולו.
 
הסוכר אינו מפורק במעי הדק, ועם מעבר המזון הוא מגיע למעי הגס, במעי הגס הוא מתפרק ע"י חיידקי המעיים. במהלך תהליך הפירוק, נוצרים גזים, ומעבר נוזלים מתאי מערכת העיכול אל צינור העיכול, שיובילו לשלשולים.
 
התסמינים הינם: כאבי בטן, בחילות, שלשולים, גזים ונפיחות לאחר אכילה מוצרי חלב ומזונות המכילים לקטוז.
 

 
האבחון נעשה בכמה דרכים:
 
הדרך המדוייקת ביותר לאבחון הינה ביופסיה מהמעי הדק, בה נערך זיהוי לכמות הלקטאז הפעיל. חלק מהמטופלים לא מוכנים לעבור בדיקה פולשנית כמו אנדוסקופיה, ולכן היה הכרחי למציאת דרכים שאינן פולשניות: מבחן לאי סבילות ללקטוז ומבחן נשיפה. 
 
בבדיקת דם לאי סבילות ללקטוז, המטופל שותה כמות ידועה של לקטוז, וכעבור זמן נבדקות רמות גלוקוז בדם. כיוון שהלקטוז מתפרק לגלוקוז ולגלקטוז, במידה והגלוקוז נספג, רמתו בדם עולה. במצב של אי סבילות ללקטוז, רמות הגלוקוז בדם לא יעלו בעת ביצוע מבחן זה.
 
במבחן נשיפה, המטופל נחשף ללקטוז כל 15-20 דקות. לאחר כל מנה של לקטוז, המטופל נושף לכלי אשר בודק הימצאות של מימן בנשיפה. בעת פירוק הלקטוז ע"י חיידקי המעי הגס (במצב של אי סבילות), נוצר גז מימן. כאשר במבחן נמצא מימן בנשיפה- ניתן להסיק כי למטופל יש אי סבילות ללקטוז.
 
בנוסף למבחנים האלה, דיאטה נטולת לקטוז למשך שבועיים לפחות הינה דרך נוספת לאבחן אי סבילות ללקטוז.
 
הטיפול הינו דיאטה דלת לקטוז, או נטולת לקטוז באופן מוחלט. 
 
במצב של חוסר חלקי, ניתן לאכול מוצרי חלב המכילים לקטוז במידה מועטה. 
כמו כן, ניתן להשתמש בתוספת לקטאז לפני אכילה מוצרי חלב. ניתן למצוא את האנזים בנוזל או בטבליות. 
בגלל השונות במצבים השונים, חלק מהמטופלים יכולים לעכל מזונות המכילים לקטוז בכמות קטנה, כמו גבינות קשות, חלב דל לקטוז וחמאה.
 
לסיכום:

אנשים רבים מתלוננים על הפרעות במערכת העיכול בעת צריכת מוצרי חלב, ואכן, אי סבילות ללקטוז, אינה תופעה נדירה. הרפואה המתקדמת מציעה מגוון אפשרויות אבחון, בחנויות האוכל יש מגוון מזונות ללא לקטוז או דלי לקטוז, ואפילו ניתן להשתמש באנזים לקטאז חיצוני, במקרה הצורך. 

 
במידה ומחליטים להימנע ממוצרי חלב לחלוטין, יש להקפיד על צריכת סידן וויטמין D ממקורות אחרים, עקב חשש לחוסר.
 
המאמר נכתב על ידי דניאלה פיריאן - דיאטנית קלינית B.Sc - לאתר דעת הגוף לחצו כאן
 

יש לכם שאלה? שלחו לנו והכותבים שלנו יענו.

 

רוצים לדבר על זה בפורום? לחצו כאן