מחשבונים

מחשבון גדילה   מחשבון הריון
 

כתובת הדוא"ל שלכם:


תינוקות > בריאות התינוק

על נזלת ותזונה בראי הרפואה הסינית

מאת: שחף ליפשיץ | פורסם: 30/12/2016
על נזלת ותזונה בראי הרפואה הסינית

אם זה בקיץ ואם זה בחורף, ילדים קטנים נוטים להסתובב עם אף נוטף. בואו ללמוד כיצד כיצד הרפואה הסינית מתמודדת עם הבעיה

תינוקות וילדים, נמצאים עדיין בשלבי התפתחות. בהתאם לכך נמצא בעיות התואמות את השלב ההתפתחותי. מערכת העיכול שלהם עדיין בשלבי התפתחות ואינה חזקה ויעילה מספיק, תוצר הלוואי הוא לחות. הלחות יכולה להתבטא בנזלת, דלקות אוזניים, צואה רכה ועוד.


מערכת העיכול נחשבת לאדמה של הגוף. כשחושבים על אדמה חושבים על משהו גדול ויציב. כדי שמערכת העיכול תגיע למקום זה או במילים אחרות, כדי לחזק את מערכת העיכול, יש לשמור על אורח חיים רוטיני אצל ילדים, היינו לתת ארוחות מסודרות בזמנים קבועים, זמני שינה קבועים, מקלחת בשעה קבועה ולהשתדל לא לחשוף אותם לשינויים גדולים מדי.


דרך נוספת לחזק את מערכת העיכול היא דרך תזונה נכונה. יש להתאים את התזונה לתינוק או לילד ספציפית בהתאם למצבו וכמובן יש להתחשב ברצונם של הילדים, אבל לרוב עד גיל מסוים התינוקות יאכלו, פחות או יותר,  את מה שינתן להם. בהנחה שאין בעיות מיוחדות התינוקות מאוד סקרנים לגבי מזון ויהיו מוכנים לנסות מגוון רחב.


בחירה בהנקה של הילוד והמשכת ההנקה במקום הזנה בתחליפי חלב יקטינו את היווצרות הליחה אצל הילוד/תינוק וגם יגנו עליו מהידבקות במחלות( עד גיל חצי שנה). על האם המניקה לבדוק אם מאכלים שונים שהיא צורכת יוצרים אצל התינוק הגברה של ליחה גזים או אי נוחות ביטנית. בראש המזונות היוצרים אי נוחות או תגובה אלרגנית הוא חלב הפרה ומוצריו ויש לבחון את האפשרות של הפסקת צריכת מזונות אלו על ידי האם המניקה.


המזון המוגש לתינוקות אמור להיות בטמפרטורת הגוף כמו הטמפרטורה של חלב האם (מי ששואבת חלב מכירה את המגע החמים של חלב שרק עתה נשאב). אין להגיש מזון חם מידי או קר מידי גם פירות טריים יש להוציא קודם מהמקרר לחכות שיגיעו לטמפרטורת החדר. מזון בטמפרטורה קרה מקשה על מערכת העיכול.


אחת הבעיות האופיניות אצל תינוקות/ילדים היא הנזלת. זו האחרונה מוגדרת ברפואה הסינית כסוג של לחות הנוצרת במערכת העיכול, עולה אל הריאות (שמושכות אותה) ומתבטאת כאמור כנזלת בדרכי נשימה עליונות שעליהן אחראיות הריאות.

חיסונים: סיבות בעד ונגד - לחצו כאן


מה חשוב לדעת בטרם נותנים אנטיביוטיקה לילד? לחצו כאן

 


מזונות המעודדים לחות ויש להמנע מהם במצבי לחות:

 

  • סוכר לבן, קמח לבן, בננות, בוטנים – וכאן כלולה גם הבמבה, בכלל חטיפים אינם ממולצים כחלק אינטגרלי מן התזונה.
     
  • חלב פרה – גוף האדם אינו מתאים לצריכת חלב פרה, עדיף חלב עיזים או כבשים. אם כבר מוצרי חלב פרה, עדיף לצרוך יוגורט וקוטג' שעברו תהליך עיבוד מסויים שמקל על ספיגתם במערכת העיכול. בחורף בכלל עדיף מזון עם אנרגיה חמה על פני לדוגמא קורנפלקס עם חלב, כיוון שהאנרגיה של חלב היא קרה. דייסת שיבולת שועל לעומת זאת  מחממת.
     
  • פרי הדר כתום - כאן אני מניחה שאני שוברת לחלקכם מיתוס של אספקה גדולה של ויטמין סי. ויטמין זה ניתן לצרוך ממקורות אחרים וביתר קלות מתפוזים ומקלמנטינות אשר מייצרים ליחה. ניתן לאכול פרי הדר אחר  כגון : אשכוליות, פומלות ולימונים.
     
  • ביצים -  לצרוך בצורה מוגבלת.
     
  • חלב סויה ומוצרי טופו - יש להיות מתונים בצריכתם עקב האסטרוגן שהם מכילים והלחות שהם מיצרים.
     
  • חיטה , מזון מטוגן. 


מזונות המחזקים את מערכת העיכול ויעזרו בניקוי ליחה:

 

  • ירקות כתומים – בטטה, דלעת, וגזר. תירס, שיבולת שועל, שיפון, אורז (עדיפות לבסמטי המתעכל ביתר קלות), סלרי, ג'ינג'ר, אפונה, תפוח, בזיליקום, הל, קורנית, רוזמרין, שום, אשכולית, גריסי פנינה.

 
 
הרפואה הסינית מזהה את הנזלת כהתבטאות של מצב פנימי. אותו מצב פנימי, של מערכת העיכול אשר נמצאת בשלבי התפתחות ולכן מייצרת לחות, ניפגש לעיתים עם מצב חיצוני של פתוגן (יוצר מחלה כמו וירוס, חיידק, פטריה) המתיישב באותה לחות הנמצאת בדרכי הנשימה העליונות. ברפואה הסינית אנחנו מתייחסים לסוגים מסוימים של מזג האויר, היינו חום , קור או לחות כפתוגן ולרוח כנשא של פתוגן. הרוח יכולה להיות קרה או חמה ובהתאמה שפעת מוגדרת כרוח חום או רוח קור.
  
כולנו מכירים את השלבים של הנזלת בהתחלה היא שקופה ומיימית ולאט לאט הופכת למירקם סמיך יותר ומשנה את צבעה משקוף לצהוב ולירוק. שלבים אלו של הנזלת מראים לנו על ה"טמפרטורה" שלה. כבר רמזתי קודם שאחת הדרכים של רפואה סינית להגדיר מחלה היא על פי הטמפרטורה שלה. אם כן הנזלת השקופה והמיימית היא מצב של קור, התקררות. המצב הסמיך צהוב – ירוק כבר מדובר של התמרה של הקור לחום. על פי מצבים אלו יש גם לצרוך מזון מתאים. את הקור יש לחמם – לגוף קל יותר להתמודד עם מצב של חום. במצב של חום גבוהה כמובן שיש לקרר ולהזין בנוזלים המתאדים יותר מהר.
 

מזון מחמם המתאים למצבי התקררות:


מרק עוף, בצל ירוק, רוזמרין, טימין, הל, קורנית, ג'ינג'ר, שום, כרישה, בצל, חזרת, פלפל שחור, קינמון, שיבולת שועל, בזיליקום,
 

מזון מקרר למצבי חום:

 

מיורן, מלפפון, מנטה, סלרי, צנון, קולורבי, שסק, תאנה, לימון, אגס, אשכולית
 
את המזונות יש להתאים ,כמובן, לגיל התינוק/הילד בהתאם להמלצות משרד הבריאות והרופא. עדיף להתייעץ במטפל סיני מוסמך שיעזור לעשות סדר בבלגן. אין להכריח לאכול. בהתחלה מזון לתינוקות אמור להיות לא מתובל בהמשך התיבול צריך  להיות מאוד עדין, הם מאוד רגישים. כמובן לא להמליח את המזון ולא להוסיף סוכר. כמו כן לא צריך לאכול את כל הרשימה. אני אתן מספר דוגמאות : במקרה של שיעול עם ליחה ונזלת ניתן לעשות תה מטימין טרי לילד יותר בוגר או לתבל בו מרק או כל תבשיל אחר. לנזלת סמיכה אפשר לאכול אגס אפוי שיזין את הריאות בנוזלים טהורים. תפוח יעזור לחזק את מערכת העיכול לקרר וללחלח בצורה חיובית את הריאות. מרק עוף יעזור להחלמה משפעת, כסינרגיה בין כל מרכיביו. הוא מורכב ממרכיבים שונים שביחד יוצרים הרמוניה העוף מחמם ומחזק מערכת חיסון, הסלרי מקרר ומנקה ליחה בריאות, הגזר יחזק מערכת עיכול וריאות הפטרוזיליה מחממת תשפר עיכול ותנקז לחות ועודף נוזלים דרך השתן. אורז יחזק מערכת עיכול אבל אם התינוק/ילד סובל מעצירות יש להפחית את השימוש בו .
 
אם כן, נזלת היא סוג של לחות והלחות נוצרת במערכת העיכול עולה לכיוון הריאות ומתבטאת בכדרכי ההנשימה העליונות. ניתן להתמודד איתה בתזונה מתאימה. לעיתים הלחות הפנימית פוגשת גורם חיצוני ונוצרת מחלה.  ניתן לטפל באותה לחות וכן בשפעת בעזרת תזונה לדעת ממה להמנע ומה כדי לצרוך. ישנן שיטות טיפול נוספות היכולות לעזור במצבים אלו: טווינא ילדים – טיפול במגע המותאם במיוחד לתינוקות וילדים עד גיל שמונה , דיקור סיני, צמחי מרפא , מריחה של תערובות שמנים תוך עיסוי אזור החזה והגב העליון, שימוש בשמנים אתרים במבער שמנים.

יש לכם שאלה? שלחו לנו והכותבים שלנו יענו.

 

רוצים לדבר על זה בפורום? לחצו כאן