מחשבונים

מחשבון גדילה   מחשבון הריון
 

כתובת הדוא"ל שלכם:


הריון ולידה > הריון

תזונה בזמן הריון: האם באמת צריך לאכול בשביל שניים?

מאת: מערכת טיפת חלב ברשת | פורסם: 18/4/2017
תזונה בזמן הריון: האם באמת צריך לאכול בשביל שניים?

כמה ארוחות ביום צריכה לאכול אישה בהריון ביום, מהו הטווח הנורמלי לעליה במשקל, מהי כמות החלבון המומלצת שעל אישה לאכול ביום, לאיזה ויטמינים זקוק גופה ומידע חשוב נוסף הנוגע לתזונת האישה במהלך ההריון

 נושאים מרכזיים בכתבה:

 

כללי

עליה במשקל של האישה ההרה

משקל לפי שיטת BMI

דיאטת הרזיה

דיאטה בהריון וקבוצות המזון

סידן

ברזל

חלבונים

נוזלים

רשימת מזונות תורמי ויטמין C

מדריך לאמונות בנושא מזון

 

כללי

בתקופת ההריון על האישה לאכול תזונה מאוזנת בעלת 3 ארוחות עיקריות הכוללות את כל אבות המזון וכן ארוחות ביניים קטנות בין הארוחות. האישה ההרה צריכה להמשיך לאכול כרגיל, אך החל מהשבוע ה 13 יש להוסיף לתפריט כ 300 קלוריות ליום.

כמו כן עליה לקחת חומצה פולית במינון 0.5 מיקרו גרם לאורך כל תקופת ההריון (רצוי להתחיל 3 חודשים לפני ההריון) ותוספת ברזל החל מהשבוע ה 13 (או קודם לכן אם וכאשר ההמוגלובין יורד מ 11.1) עד סוף ההריון, ובדרך כלל עוד 6 שבועות לאחר הלידה. מינון כדורי הברזל בתקופת ההריון ומשכב הלידה הוא 100 מ"ג ליום אלא אם כן יש צורך במינון גבוהה יותר אם האנמיה חריפה.


עליה נורמלית במשקל בתקופת ההריון היא בין 9 ל 16 ק"ג.
    
נשים שהחלו את ההריון במצב תזונה תקין, ז"א במשקל מתאים לגובה ומבנה הגוף (לא בתת משקל ולא בעודף משקל) אמורות לעלות בין 0.3-0.5 ק"ג לשבוע החל משבוע 13 להריון.
    
על כל אישה לשאוף להגיע להריון במשקל תקין. נשים שהחלו בתת משקל את הריונן רצוי שתגענה  מהלך ההריון למצב של משקל מתאים למבנה גופן שלא נחשב תת משקל. נשים שהחלו את הריונן בעודף משקל, רצוי שעלית המשקל שלהן תהיה מתונה, ובעיקר במחצית השניה של ההריון. אישה שלא בטוחה במרכיבי תזונתה בתקופת ההריון יכולה להתייעץ עם אחות התחנה של טיפת חלב, שיכולה לערוך הערכת תזונה ולהמליץ על דיאטה מאוזנת, וכן לעקוב אחר קצב העלייה במשקל. ניתן לפנות גם לדיאטנית דרך קופ"ח.
    
    
עליה במשקל של האישה ההרה

    
הטבלה שלהלן מפרטת את הגורמים לעליה במשקל במהלך ההריון.
    
    עליה במשקל בזמן ההריון
    
    
הגרף הבא מציג את קצב עלית המשקל הרצוי של האשה במהלך ההריון, בהנחה שמתחילה את ההריון במשקל המתאים למבנה גופה. אישה שמתחילה את ההריון בתת משקל ביחס למבנה גופה, נקודת ההתחלה שלה בגרף הנה מספר ק"ג מתחת לנקודת המשקל הרצוי המצוינת בגרף (0 ק"ג). עליה לשאוף לעלות במשקל במהלך ההריון כך שתגיע לקו התחתון בגרף. לדוגמא: אישה שמתחילה את ההריון ב-מינוס 4 ק"ג, צריכה לשאוף לעלות עד סוף ההריון 13 ק"ג.


לעומת זאת אישה שמתחילה את ההריון בעודף משקל ביחס למבנה גופה, נקודת ההתחלה שלה בגרף הנה מספר ק"ג מעל לנקודת המשקל הרצוי המצוינת בגרף (0). עליה לשאוף לעלות במשקל במהלך ההריון כך שתגיע לקו העליון בגרף או לא בהרבה מעליו. לדוגמא: אישה שמתחילה את ההריון בעודף 4 ק"ג, צריכה לשאוף לעלות עד סוף ההריון רק 12 ק"ג. אישה שהתחילה בעודף משקל גבוה, צריכה לשאוף לעליה מתונה בלבד במשקל מהלך ההריון.

 

עליה במשקל בזמן ההריון


    
משקל לפי שיטת BMI
    
העלייה הרצויה במשקל בתקופת ההריון תלויה במשקל האשה לפני ההריון, האם הייתה במשקל מתאים למבנה הגוף או בתת משקל או במשקל עודף. שיטה שכיחה להערכת משקל היא ביחס לגובה. טווח הנורמה של משקל נקבע על פי BMI Body Mass Index .
    
הנוסחה היא : משקל בק"ג חלקי גובה (במטרים) בריבוע.
    
התוצאות מעריכות את הסטטוס כדלהלן:

  • משקל תקין - התוצאה תהיה בין 19.8 - 26
  • משקל חסר - התוצאה תהיה קטן מ 19.8
  • משקל עודף - התוצאה תהיה מ 26 - 29
  • שמן - תוצאה מעל 29

 

המלצות:

 

  • לנשים עם BMI נורמלי מומלץ להעלות בין 11-16 ק"ג במהלך הריון.
  • לנשים עם BMI נמוך מומלץ להעלות בין 12.5-18 ק"ג במהלך ההריון.
  • לנשים עם BMI גבוה מומלץ להעלות בין 7-11.5 ק"ג במהלך ההריון.
  • אישה הנמצאת בסטטוס "שמנה" רצוי שלא תעלה יותר מדי אך לא פחות מ 7 ק"ג.
  • בהריון של תאומים העלייה המומלצת במשקל לאורך תקופת ההריון היא 16-20 ק"ג.
  • אין המלצות המתייחסות להריונות מרוביי עוברים המתבססות על BMI.

 

במהלך הטרימסטר הראשון סה"כ העלייה במשקל היא בממוצע 1-2.5 ק"ג, לאחר מכן העלייה המומלצת במשקל היא בממוצע 400 גרם בשבוע לאישה במשקל נורמלי. לאישה בעודף משקל מומלץ לעלות 300 גרם בשבוע החל מהטרימסטר השני עד סוף ההריון. לאישה בתת משקל מומלץ לעלות בממוצע 500 גרם בשבוע.
    
    
דיאטת הרזיה
    
הריון הוא לא זמן מתאים לעשות דיאטת הרזיה. גם נשים שמנות צריכות לעלות מספיק במשקל השווה למשקל העובר, שליה ומי השפיר. אישה המעונינת לשמור על דיאטה בתקופת ההריון כדאי שתעשה זאת בליווי דיאטנית מוסמכת על מנת שתקבל את כל המרכיבים התזונתיים החשובים להתפתחות וגדילת העובר.


עליה קטנה מדי במשקל בתקופת ההריון יכולה להשפיעה על לידה מוקדמת, ומשקל תינוק נמוך בלידה.


נשים בעודף משקל ונשים שמנות שאינן משגיחות על דיאטה מאוזנת בתקופת ההריון הן בעלות סיכוי גבוהה להולדת תינוק גדול. לעובר גדול עלול להיווצר קושי לצאת דרך התעלה הווגינלית וגדל הסיכוי בצורך לניתוח קיסרי. נשים בעודף משקל הן בעלות סיכוי גבוה יותר לפתח סכרת הריונית, יתר לחץ דם, וסיכויים גבוהים יותר למומים מולדים בתינוק.


    
דיאטה בהריון וקבוצות המזון

    
כל דיאטה צריכה לכלול את קבוצות המזון הבאות: 
1. דגנים ומוצרי מאפה כגון לחם, אטריות, אורז. כ 6 - 11 מנות ליום.
2. מזונות עשירים בשומנים שרובם בלתי רוויים כגון שמן, זיתים, אבוקדו, טחינה. 3 מנות ביום.
3. מזונות עשירים בחלבונים כגון: עוף/בשר, דגים, ביצים, קטניות ומוצרי חלב. 2 - 3 מנות ממוצרי החלב ו 2 - 3 מנות מנות נוספות מקבוצת הבשר.
4. ירקות. 3 מנות יומיות לפחות.
5. פירות. 2 - 4 מנות ליום.
    
חשוב להקפיד על אכילה מגוונת הכוללת את כל קבוצות המזון. יש להימנע משתיית אלכוהול, עישון סיגריות, וצריכת סמים - כולם מזיקים לגדילת והתפתחות העובר. השימוש בממתיק אספרטיים נמצא בטוח לשימוש בהריון.
    
    
סידן
    
חשוב לכלול בדיאטה תזונה עשירה בסידן, שכן בתקופת ההריון דרישות הגוף לסידן עולה. הסידן הוא מינרל חיוני לגוף, בעיקר לצורך בנית העצמות והשניים. ללא סידן תחול בגוף הידלדלות קבועה במסת העצם לאורך שנים.


יש חשיבות רבה לצריכת סידן ככלל ובהריון בפרט כדי למנוע בעתיד את תהליך האוסטאופרוזיס - בריחת סידן מהעצם שמובילה לשבירת עצמות, מחלה הנפוצה בעיקר אצל נשים.


מזונות עשירים בסידן - כל מוצרי החלב כמו כן שקדים וסרדינים.
 

רשימת מזונות תורמי סידן
    
מ"ג סידן בכל 100 גרם מוצר.
    
קצובה מומלצת ביום: 1000 מ"ג בממוצע. (משתנה מעט לפי הגיל).
    

מזונות תורמי סידן


    
ברזל

    
נשים רבות חשות בחילה בשליש הראשון של ההריון ונמנעות מאכילת מאכלים שונים. יש נשים הנמנעות מאכילת דברים מתוקים, אחרות נמנעות מלאכול חמוץ, ואחרות אינן מסוגלות להריח או לאכול מוצרי בשר. מוצרי בשר הם המקור העיקרי לגוף לספיגת ברזל. נשים הנמנעות מאכילת מוצרי בשר, עלולות לסבול מירידה חדה בהמוגלובין, וכתוצאה מכך חשות חולשה, עייפות, ולעיתים חוסר תאבון.
    
בטבלה למטה מפורטים קבוצות מזון, ודוגמאות לפריטים בקבוצות אלו העשירים בברזל ויכולים לשמש תחליף לבשר ומוצריו. הברזל שאיננו מן החי, נספג בכמויות קטנות יותר לעומת ברזל מן החי, ועל מנת לעזור בספיגה, רצוי לאכול מזונות אלו יחד עם מזונות המכילים ויטמין C העוזרים לספיגת ברזל. בנוסף חשוב ליטול גם כדורי ברזל על פי המלצת הרופא, וביחד להעלות את רמת ההמוגלובין בדם.
    
יש להקפיד ליטול את כדורי הברזל לא בסמוך לתה, חלב, וביצים שהם מעכבים ספיגת ברזל. יש להמתין לפחות שעה לפני או אחרי אכילת מאכלים אלו, לפני נטילת כדורי הברזל. קיים בשוק כדור ברזל בשם PHERIPEL-3 , שייחודו בכך שאין צורך בהמתנה הנ"ל לגביו.
 

רשימת מזונות תורמי ברזל
    
מ"ג ברזל בכל 100 גרם מוצר.
    
    
    
חלבונים

    
החלבון הינו מצרך חשוב בדיאטה בתקופת ההריון. החלבון הינו אלמנט המשפיע על גדילה. החלבון נחוץ בעקבות העלייה בדרישה בתקופת ההריון הנובעת מהגדילה המהירה של העובר, גדילת הרחם, שליה, גדילה בנפח הדם, פלסמה וייצור הנוזל האמניותי - מי השפיר.


כמות החלבון המומלצת לאישה בהריון:
3 מנות או יותר של מוצרי חלב ו 2 מנות של מוצרי בשר או דגים. (150 גרם בערך)
מקורות לחלבון: חלב, יוגורט, גבינה, דגים, עופות, ביצים.
    
    
נוזלים

    
מים מהווים מצרך חשוב בתקופת ההריון. כמות מאוזנת של נוזלים עוזרת במניעת עצירות שלעיתים קרובות מהווה בעיה בתקופת ההריון.


הנוזלים משמשים מקור לנוזלי הגוף כמו דם, לימפה, ומי השפיר. הכמות המומלצת ליום הינה בין 6 - 8 כוסות ליום. (1500 - 2000 מיליליטר ליום).


מקורות לנוזלים: מים, מיץ פירות, חלב. קפה ומוצרים המכילים קפאין כמו תה, קולה, קקאו, כדאי לצרוך במינון נמוך שכן לקופאין השפעה על היצרות כלי הדם שחלקם אחראיים על אספקת הדם לרחם. במצב של התייבשות קיימת סכנה להיווצרות צירים מוקדמים ולידה מוקדמת.
    
   
רשימת מזונות תורמי ויטמין C
    
מ"ג ויטמין C בכל 100 גרם מוצר.
קצובה מומלצת ביום: 35-100 מ"ג.
    
   
מדריך לאמונות בנושא מזון
    
1. מותר לשתות מים אחרי פירות, כאבי בטן נגרמים מסיבות אחרות.
2. אכילה בשעות הערב אינה גורמת להשמנה, השמנה נגרמת רק מאכילת עודף קלוריות בסה"כ בכל היממה ללא קשר לשעות.
3. בפרוסה לחם ובטוסט יש אותו מספר קלוריות.
4. בתפוח אדום ובתפוח ירוק יש אותו מספר קלוריות ואותה כמות סוכר.
5. דבש סוכר לבן וסוכר חום דומים בערכם התזונתי.
6. רק פעילות גופנית מורידה את כמות השומן בגוף. אשכולית, לימון, פלפל חריף, חסה ומסטיק טעימים אך אינם שורפים שומנים.
7. בלימון יש סוכר כמו במנת פרי אחרת.
8. זיתים וביצים שייכים לשתי משפחות-קבוצות מזון שונות ואינם מחליפים אחד את השני.
9. הזית שייך לקבוצת מזונות עשירים בשומן ומכיל שומן לא רווי אין לו השפעה על יכולת הזיכרון.
10. כוס מיץ טבעי אינה דלה בקלוריות ושווה ל 3-4 מנות פרי. רק מים אפשר ורצוי לשתות בלי חשבון.
11. לאישה מניקה חשובה שתיית מים. שקדים ובירה תורמים לכמות הקלוריות הנאכלת אך אינם תורמים לכמות החלב.
12. בהריון צריך לחשוב בשביל שניים אך לאכול בשביל אחת. חשוב להקפיד על כמות וגוון עפ"י עקרונות התזונה הנבונה.

יש לכם שאלה? שלחו לנו והכותבים שלנו יענו.

 

רוצים לדבר על זה בפורום? לחצו כאן